MATRÄTTERVietnam är inte lika populärt eller lika känt som ett land med god mat, dvs om man jämför med Thailand, Kina och även Indien. Men i Vietnam finns det så mycket god mat. De har mycket grönsaker, väldigt mycket fisk och skaldjur. Man äter väldigt sund mat. Måltidrena är en viktig del i umgänget. Många rätter, sitta länge och äta, prata och umgås.
Ofta när man åker med djonk ute i Ha Long Bay så har de cooking class, dvs matlagningskurs. Man brukar få tillaga antingen färska eller friterade/stekta vårrullar. Det är både roligt och gott att göra sina egna ”Nem”
På d enna sidan tänker jag skriva ner lite olika recept och tipsa om god mat, i min smak. Men det halkar förmodligen med lite annat också.
Cha Ca – Saffranssfisk med dill – min favorit!
På en enkel restaurang Cha Ca i Gamla stan i Hanoi serveras i huvudsak bara en rätt, med samma namn som restaurangen. (Betyder för övrigt ”fisk” och ligger på en gata med samma namn: Cha Ca street).
600 gr fast fisk i bitar, gärna Marulk
1 kuvert saffran alt gurkmeja
1 rejäl knippa dill
1 knippa citronpersilja
2 msk jordnötter ( ”färska”)
2 späda lökar (salladslök)
1 kruka koriander
1 dl olja
1 tsk salt
Nykokta tunna nudlar
Fisksås till serveringen
- Skär fisken i kuber. Hetta upp oljan i en wok eller panna.
- Stöt saffranet med saltet och rör ner det i oljan. Låt finhackad lök fräsa en stund innan fisken tillsätts. Smaka eventuellt av med mer salt.
- Tillsätt jordnätterna och lägg grovt skuren persilja och dill som ett ”lock” över fisken.
- Bär in rätten och sätt den gärna över värme. Vänd ner dillen vid serveringen.
- Bottna skålarna med nudlar och lägg den gula fisken ovanpå. Servera fisksås separat.
Alternativt:
4. Lägg nudlarna i botten av en panna, lägg fisk samt jordnötter, dill och persilja över nudlarna.
5. Häll över fisksås innan serveringen.
Äts med pinnar ut skålar
- Friterad bläckfisk på fat dekorerad med en djonk gjord av bl a morötter
Lämna en kommentar