Mat !

MATRÄTTERVietnam är inte lika populärt eller lika känt som ett land med god mat, dvs om man jämför med Thailand, Kina och även Indien. Men i Vietnam finns det så mycket god mat. De har mycket grönsaker, väldigt mycket fisk och skaldjur. Man äter väldigt sund mat. Måltidrena är en viktig del i umgänget. Många rätter, sitta länge och äta, prata och umgås.

Ofta när man åker med djonk ute i Ha Long Bay så har de cooking class, dvs matlagningskurs. Man brukar få tillaga antingen färska eller friterade/stekta vårrullar. Det är både roligt och gott att göra sina egna ”Nem”

På d enna sidan tänker jag skriva ner lite olika recept och tipsa om god mat, i min smak. Men det halkar förmodligen med lite annat också.

Matsal

Matsal

Cha Ca – Saffranssfisk med dill – min favorit!

På en enkel restaurang Cha Ca i Gamla stan i Hanoi serveras i huvudsak bara en rätt, med samma namn som restaurangen. (Betyder för övrigt ”fisk” och ligger på en gata med samma namn: Cha Ca street).

600 gr fast fisk i bitar, gärna Marulk

1 kuvert saffran alt gurkmeja

1 rejäl knippa dill

1 knippa citronpersilja

2 msk jordnötter ( ”färska”)

2 späda lökar (salladslök)

1 kruka koriander

1 dl olja

1 tsk salt

Nykokta tunna  nudlar

Fisksås till serveringen

  1. Skär fisken i kuber. Hetta upp oljan i en wok eller panna.
  2. Stöt saffranet med saltet och rör ner det i oljan. Låt finhackad lök fräsa en stund innan fisken tillsätts. Smaka eventuellt av med mer salt.
  3. Tillsätt jordnätterna och lägg grovt skuren persilja och dill som ett ”lock” över fisken.
  4. Bär in rätten och sätt den gärna över värme. Vänd ner dillen vid serveringen.
  5. Bottna skålarna med nudlar och lägg den gula fisken ovanpå. Servera fisksås separat.

Alternativt:

4.       Lägg nudlarna i botten av en panna, lägg fisk samt jordnötter, dill och persilja över nudlarna.

5.       Häll över fisksås innan serveringen.

Äts med pinnar ut skålar

Friterad bläckfisk på fat dekorerad med en djonk gjord av bl a morötter

Friterad bläckfisk på fat dekorerad med en djonk gjord av bl a morötter

 

Lämna en kommentar