Jag rekommenderar

Mina iaktagelser och beaktelser
Att resa i Vietnam är inte som att resa i Thailand. Det är stora skillnader på många sätt.

RESTAURANGER

Det vimlar av allt från små matstånd till mycket fina restauranger, utbudet är otroligt stort. Det är svårt beskriva alla, men ett litet axplock kommer nedan.

I ”Old Quarter” finns Cha Ca La Vong, på gatan med samma namn, de serverar endast en rätt – Fisk. Idag bär de in stekpannan med fisk och de olika tillbehören och så får man själv deltaga i att tillreda maten. Cha Ca ligger på andra våningen på Address: 14 Chả Cá, Hoan Kiem District, Hanoi. En parallellgata till marknadsgatan Har funnits sedan 1871. Äldsta restaurangen i Vietnam. Översatt till svenska ”Fisken”. Har varit omnämnt för länge sedan i Vin & Sprits tidning.

Cha Ca, Fiskrestaurang med anor långt tillbaka

Cha Ca, Fiskrestaurang med anor långt tillbaka

Adress: Little Hanoi

Adress: Little Hanoi

På 14 Ta Hien,  Hoan Kiem District, finns två restauranger med samma namn – Little Hanoi –  nästan mitt emot varandra

Little Hanoi, 2:dra våning

Little Hanoi, 2:dra våning

Nästan tvärs över gatan finns ytterligare en Little Ha Noi Restaurant på bottenvåningen

Little Hanoi Restaurant

Little Hanoi Restaurant

Lady Bird ligger i Gamla Stan, bl a omnämnt i Lonleys Planet0. Litet ställe med två våningar, mysigt sitta på andra våning, god mat,   Nhà Hàng Ladybird   57, Hàng Buồm, Q.Hoàn Kiếm

City View, i korsningen vid Kiem Lake, Lilla sjön. Entrén är svår hitta, ligger mot Lilla sjön, oansenlig och man tar hissen direkt upp. Inget som visar utanför. Fin utsikt över stan.

Utsikt från City View

Utsikt från City View

I samma hus som City View vid den stora korsningen finns Avalon. Ingång från 73 Cau Go. Café och Lounge. Ta hissen till femte våning. Går du två trappor upp kan du sitta ute på taket med utsikt över Kiem Lake och dricka kaffe, ta en drink och njuta av stillheten.

Vy från Avalon

Vy från Avalon

Goda Nem (vårrullar) och god glass samt drinkar hittar du på Thuy Ta , Le Thai To, vid Kiem Lake i hörnet intill korsningen mot marknadsgatan. Det är skönt sitta utomhus vid sjön och äta.

Thuy Ta , Le Thai To

Thuy Ta , Le Thai To

En favoritpub vi fått är Le Pub, på samma gata som Amanda hotel.

Le Pub, 25 Hang Be, Hanoi

Le Pub, 25 Hang Be, Hanoi

 
Le Pub, 25 Hang Be, HanoiTröttnar man på Vietnamesisk mat kan man gå till Rainbow Restaurant, 37 Hang Hanh, Hoàn Kiếm. Även här tyckte vi det var trevligast på andra våning. (Directions: Just west of the north end of Hoan Kiem Lake on the looping street that becomes Bao Khanh. On the corner.)

Lite längre från centrum finns Sen Tay Ho (West Lake Lotus) 614 Lac Long Quan, Hanoi.  Vid västra sjön, oerhört stor buffé, undehållning, vacker restaurang, olika rum ute o inne, växter, vatten, lotusblommor

Hanoi Elegance /boutique Hotels in Hanoi, finns på 12 våning en liten fin restaurang, med utsikt över Hanoi.

Utsikt över Hanoi från 12 våning

Utsikt över Hanoi från 12 våning

I Hanoi finns alla dessa sk 36 stycken skrå-gatorna. Uppkallade efter olika yrken, det finns skogatan, glasögongatan, klockgatan  osv.

På glasögongatan köpte jag progressiva glasögon för 600:- som var helt OK, köpte äver progressiva solglasögon, min dotter köpte vanliga slipade glasögon för 200:-. Ändringar gör han utan extra kostnad – oftast. Kinh mat, Quang Dai, ligger på 51 Luong Van Can, Hoan Kiem i Hanoi

Silkestyger kan man köpa billigt på andra våningen i marknadshuset. Tyger i stora högar och i mänger av färger. (ca 60 000 dong/m). Lördagar är det nattmarknad längs hela marknadsgatan.

Handlar ni mycket kan ni skicka det i en låda till Sverige på posten ” Bui Dien” som ligger längre ner vid Lilla sjön. Ni får fylla i en tullrapport, alla sakerna stoppas i en låda som skickas till Sverige, med flyg ca två – tre veckor, kostar ca 100:-/kg.

I Hoi An finns det flera små mysiga ställen på vägen mot stranden. Bl a ett som vi fastnade för ”Cafe Restaurant Chinh, special Sefood” Ligger när man går över bron mot stranden på vänster sida direkt vid brofästet, man sitter på bryggan ut över floden och äter.

Bra skräddare är i Hoi AnThang loi, finns på 92 Phan Chu Trinh St.

I Hue minns jag inte vad det lilla stället heter som åt på. En del ställen ser helt oansenliga ut, men kan ha den bästa maten. De ligger öppna rätt mot gatan, med enkla bord o stolar.
På Phu Quoc åt vi mest på Kim Hoa Resort på kvällarna innan vi flyttade till Saigon Resort. På Phu Quoc åkte vi en tur på egen hand med chaufför som inte talade engelska, bokad genom Kim Hoa Resort. Gick bra. Besökte platser som Sao Beach, vacker strand, god mat , An Thoi ett fiskeläger på sydspetsen. På vägen dit åker man förbit ett gammalt franskt fängelse, Coconut tree jail. Besöker Ham Ninh, ytterligare ett fiskeläger, med en pir som sträcker sig minst 100 m ut i havet.

FORTSÄTTNING FÖLJER…..

Senaste nya rekommendationerna har jag skrivit om på under fliken HEM. Det är två i mitt tycke mycket bra resor i Norra Vietnam höst – vinter, behaglig värme och regnet har börjat avtaga, i oktober ca 100 mm men redan i november endast 40 mm. När det är regn är det inte som i Sverige utan det kommer en rejäl skur och sen är det borta, framför allt är det fortfarande varmt.

TravelBase – Monica rekommenderar

Här kommer jag att skriva om resmål som jag personligen gärna rekommenderar att besöka. Det kan var badorter, städer, någon speciellt vacker eller intressant plats. Det finns så mycket att se och upptäcka i Vietnam och jag tycker det är så otroligt roligt att dela med mig. Våra resor på http://www.travelbase.org/  TravelBase riktar sig till alla er som verkligen vill uppleva något, men även er som vill ha sol och bad. Vårt mål är att göra kunden nöjd och ge dem precis den resa och upplevelse som de önskar sig. Ingenting är omöjligt, vi skräddarsyr helt efter kundens önskemål.

Ska jag rekommender något utöver det vanliga man gör på en semesterresa så är det en tur till Sapa i norra Vietnam dit man kommer med tåg, nattåg. Sedan är det Halong Bay och ut minst två nättr med en djonk. De är besiktigade och uppfyller alla krav som ställs.

Resa  – vilken tid är bäst i Vietnam? Då skulle jag vilja säga att man kan resa till Vietnam året om. Vietnams regnperioder är spridda över året och landet. Dvs exempelvis Phu Quoc. När det är regn på västkusten är det fint på östra sidan och tvärtom. Hanoi är bra på hösten fram till februari. Då är det hög luftfuktighet som håller i sig en bit in i april. Men det är varmt och skönt fast kanske inte blå himmel.

6 juni 2011 – Frågor och svar:

Jag får ofta frågan: När är det bästa att resa i Vietnam och vad är mest intressant?”

Att svara på det kan vara svårt. För bästa tid i Vietnam beror på var i Vietnam man vill resa. Väljer man norra Vietnam tycker jag personligen maj – juni och september – januari är bra tid. Februari – April kan vara grå o fuktig, men varmt.  Sapa är bäst under maj – juni  och september – oktober.  Mui Ne och Phan Thiet. Nha Trang är lite sämre mellan september – november.

Phu Quoc: Här råder två klimat, den ”regniga säsongen” och den ”torra säsongen”. Regnsäsongen varar från April till november men är inte alls så dålig som det låter. I mitten av denna säsong, juni, juli och augusti regnar det varje dag men oftast bara korta skurar, därefter skiner solen igen. Torrsäsongen sträcker sig mellan december och mars och då skiner solen mestadels. Temperaturen är stabilt runt 28 grader hela året om. Ön har med andra ord ett bra klimat året om.

När det är regnperiod kommer det en skur och sedan är det sol igen, det blir inte kallt o grått som i Sverige. Så jag skulle vilja säga att vädret är OK året om – lite beroende på vart man reser.

Vad är intressant? Ja, allt det beror på vad personen själv tycker om, vilka intressen och vad de vill uppleva. Det finns så mycket att se och göra i Vietnam att egentligen är inte de 15 dagar man kan vistas utan visum tillräkligt. Man borde ha minst fyra veckor och resa runt med tåg, buss, bil och flyg. Det ger så mycket mer och man får uppleva otroligt mycket intressant.

Men mer om detta kan du läsa på min blogg och om resemål och turer kan du läsa på www.travelbase.org

Frågorna kommer också om Mongoliet, detta spännande och intressanta land. Som nästan känns outforskat av turister. Hit reser man bäst maj – augusti/september. Då har kylan släppt taget och det är grönt på landsbyggden. För det är dit man skall. ut på landsbyggden. Bo med nomaderna i deras

6 juli 2011 – Jag rekommenderar

Många tror att till Vietnam reser man bara på vinter, ungefär som man gjort till Thailand. Men under hösten är det behaglig temperatur i norra Vietnam och man kan kombinera sin resa till Halong Bay och åka ut med djonk bland de över 3000 öarna av kalksten, klättra in i enorma grottor, paddla i naturområde och bada vid en strand. Njuta av soluppgången på djonken och Tha Chi övningar. Tillbringa några dagar i det fantastiska Sapa, 1 600 m ö h och besöka marknader, vattenfall där man kan bada, besöka små byar med minoritetsbefolkningen. Sedan tåget tillbaka till Hanoi, vandra runt lilla sjön, sitta vid uteserveringen äta god mat och ta en av deras underbara glassefterrätter och/eller en svalkande drink. Gå på marknaden och även besöka nattmarknaden. Hanoi är en otroligt vacker gammal stad.

Responses

  1. Fina bilder 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: