Skrivet av: Monica Grandin Högberg | 9 september, 2014

Vietnam norr till söder. Del 4.

Så var det dags för sista etappen på resan, Rach Gia till Phu Quoc med båt. Detvanligaste är att man tar flyget från Saigon dit. Man kan också flyga från Can Tho i samband med utflykt i Mekong Deltat. Men vi har valt ta båt, Superdong IV heter båten och avgår kl 08.00.

Det blåser rejält och regnet står som spö i backen. Börjar bli lite orolig, maken har anlag för sjösjuka. Stoppar ner en plastpåse tillgänglig vid behov.

Taxin hämtar efter frukosten, en halvtimme innan avgång. Stökigt vid bryggan, vi har 2 resväskor, 1 kabinväska, 1 foto-ryggsäck och min stora bag. Regnar o regnar, släpar bagaget, taxin kör, personalen tar väskor i trängsel uppför bryggan o visar oss våra platser, 10A och B. Då säger maken: Fotoväskan!! Kvar i taxin, som kört. Han ut, vi försöker säga till båtpersonalen vad som hänt. Lång historia kort, en (som talade engelska) fick genom hotellet och beskrivning av taxi -GRÖN TAXI, tag på taxin, som kom med väskan o allt blir och fröjd.


Det går ingen sjö direkt. Resan tar ca 2-2,5 tim. Båtpersonalen delar ut en flaska vatten till all samt en svart plastpåse till dem som behöver. De visar en film med Jacki Chan, Who am I? Utan ljud! Båten går bra i sjön som ökar ju längre ut vi kommer. Vi sover lite.

Närmar oss ön Phu Quoc, en ny hamn på östsidan, lägger till vid en lång körbar brygga och alla väller ut ur båten. Mängder av hotellbilar o taxi. Chaufförerna sliter i oss o alla erbjuder skjuts. Vi tar en grön taxi stuvar in bagaget för resan till hotellet, ingen lång sträcka.

Vägen är ny och går förbi den nya Internationella flygplatsen. Givetvis finns en vägtull, som vi får betala, 20 000 dong. Åker förbi Eden Resort, Cuu Long Resort, Kim Hoa Resort, La Veranda m fl innan vi svänger ner till Thien Hai Son Resort. Den resort vi bokat mest hos under de år som gått.

Checkar in, bungalow on the beach, fast vi har konstaterat att även om man har bungalow in garden så har man havsutsikt!

Vädrets makter är inte rikigt på vår sida. Det blåser nästan orkan, badförbud, vågorna är höga och det dånar från dem när de kastas upp på land.

Vi trotsar regn o vindar och promenerar längs stranden. Äter lite i matsalen och tar en tidig kväll med lite arbete att göra.

En dag promenerar vi till ”staden” går genom nattmarknaden som förbereder sig inför kvällen. Seefood i mängder, vilka fina skaldjur och fiskar. Trots vi nyss ätit är det väldigt lockade. Går ut på piren, blåser rejält, ser som en vägg regnet närma sig. Söker skydd i marknaden sätter oss o tar en öl.


Luncherna har vi tagit på hotellet, de har god Cantonesisk Fried rice och deras vårrullar, Thien Hai Son nem springrools är goda En dag äter vi på ett litet ställe tvärs över gatan. Ibland tar vi ner mat till vår bungalow, en kväll köpte vi vietnamesiskt vin från Dalat!

Det blåser och regnar. Efter 2 dagar med regn och storm blir det SOL och lite svagare vindar, men än går vågorna höga. Vi tar en lång promenad ända till Edens Resort, ca 3,5 km dit. Totalt nästan 7 km. Solen värmer, badar på vägen, trots höga vågor. Det är visserligen monsuntid, men det brukar vara omväxlande väder, korta skurar men sen sol. I år tycks stormar och skyfall bosatt sig över stora ytor i Asien.

Vacker kväll, mat nere vid bungalowen. Vi har möte inbokade som vi måste fixa i morgon, ett möte redan avklarat i går. I morgon är sista dagen, sista kvällen på vår resa. En resa som gett oss så mycket material, intryck av hotell, utflykter transporter som vi nu ska bearbeta och förverkliga till spännande resor i Vietnam, med både kultur, natur, stad, bad och mycket annat.


HEMMA Balgö Brygga och solnedgång över havet

HEMMA
Balgö Brygga och solnedgång över havet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: