Skrivet av: Monica Grandin Högberg | 8 december, 2012

30-års jubileum i Bai Bang

26 november 1982 överlämnades Bai Bang:s pappersbruk till Vietnameserna. Det största SIDA projektet genom tiderna. Nedskrivet av massmedia – ända tills i våras. Då en utredning visade att det var en mycket bra satsning.

Den 26 november firades 30-års jubileum. Vi var en grupp svenskar som besökte Bai Bang och deltog i den högtidiga ceremonin. Det kändes hedrande att sitta på bänken bakom Svenska Ambassadören Camilla Mellander och represant från SIDA.

Jag tyckte det var fantastisk att få delta i denna festlighet eftersom jag var med för 30 år sedan. Mycket har hänt sedan dess, pappersbruket producerar idag mer än man trott från början. Jag arbetade här i fem år och de fem åren lär jag aldrig glömma. Det var mycket lärorikt och intressant. Dessutom fick jag många vänner här.

Efter ceremonin blev det stor lunch för alla inbjudna, mycket med god mat och dryck serverades. Vi svenskar fick även en mycket fin present av företaget. Jag kände att det var mycket uppskattat av Vietnameserna att vi deltog.

Senare på dagen hade vi en Gala Dinner på fd Svenska Campen för oss svenskar och Vietnamesiska vänner. Jag blev synnerligen rörd då två av mina arbetskamrater från Office  7 kom. De två killarna som såg till att läromedel trycktes till Training Departments elever och även deltog till att trycka och binda de första lärohäftena till Vocational School som startade 1986. Av Mr Kinh blev jag förärad en mycket vacker blombukett.

Dagen efter firandet gick vi alla en runda runt fabriken, besökte hamnen vid Song Lo, den röda floden. Efter att vi ätit lunch på Bai Bang Paper Hotel åkte vi till ett nytt museum som handlade om pappersbruket från början till dagens läge. Fann t o m ett kort där en del av min son syntes.

Efter det besöket gjorde vi en visit på Vocational School som idag har över 1 000 elever om året. Har byggt nytt studenthem. Avslutade på Svenska Campen där genom åren ca 6 500 svenskar arbetat.

Nostalgin gjorde sig påmind, det är många minnen man har sedan den tiden

Detta bildspel kräver JavaScript.

           
Annonser

Responses

  1. Vilken resa der var till 30 årsjubileumet i Bai Bang. Den var så bra ordnad. Vi som var mede fick uppleva enormt mycket. Och roligt att få åter se g:la Bai Bang. Vilken fest och vad väl mottagna vi blev. TACK Monica & Jan.

    • Tack det värmer höra! Känns roligt att resan uppskattades, det är som belöning för det vi gjort!

  2. Hej!
    Jag skulle så gärna vilja komma i kontakt med dig. Jag bodde nämligen också i detta camp när jag var liten, för exakt 30 år sedan.
    Tyvärr har jag inte någon kontakt med min mamma så många bilder och minnen är borta, men när jag såg en bild på poolen, med Tennisplanen bakom så fick jag massa minnen tillbaka! Snälla vill du skicka ett mail till mig?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: